8 Nisan 2013 Pazartesi

Sera Nalonu Nasıl Çekilir

Sera örtüsünü öncelikle uygun hava koşullarında çekilmesine dikkat edilmelidir.

Hafif, örtüyü uçurmayacak bir rüzgar  insan kollarına binen yükü azaltıp naylon çekimini kolaylaştırmaktadır.


Öncelikle Naylon rulosunun kesik tarafı (açılacak tarafı) belirlenmeli . Seranın yanına katlı bir şekilde açılacak sera örtüsünün altında kalacak toprakta taş, sivri ot, tel, demir, montaj malzemesi vb..  olmamasına dikkat edilmelidir.

Örtü seranın yanına açıldıktan sonra, bir süre (10 dk) beklenmeli ve örtünün güneş ve hava görmesi sağlanmalı.


Bu 10 dakikalık süre içerisinde, montaj ekipleri seranın çelik konstrksiyonunda civata, demir, kaynak, alın ve son yaylardaki çıkıntıları,  örtü çekme esnasında takılmalarla örtüye zarar verebilecek noktaları, sera  rulosunun sarılı olduğu kalın naylon ile bağlamaları gerekmektedir. Çaput biçiminde bağlanan bu parça naylonlar , seranızı örterken  takılmalara, istek dışı delinmelere, naylonun zarar görmesine engel olacaktır. lütfen bu konuyu dikkate alınız.

 eni 8 boyu 40 metre olan bir tünel sera için, sera yaylarına eşit aralıklarla baş ve son yaylara daha güçlü montaj ustaları olmak koşulu ile ustalar çıkmalı. (6 usta yeterlidir)

Seranın yanında serili olan örtüyü yukarıya taşıma işlemi, alın yayından başlanı ve son yayda ki ustaya gidinceye kadar beklenir. Tüm ustaların ellerinde naylon (naylonu tutarken tek kat tutmamaya, kıvırıp buruşturup kalın bir şekilde tutmaya özen gösteriniz)  Yerdeki naylonun bir ucu ustaların ellerinde, diğer ucu ise topraktadır. Ustalar eş zamanlar , eş aralıklarla naylonu  bir uçtan diğer uca, uygun adımlarla birbirlerine destek olarak götürerek üst naylon örtme işlemi gerçekleşir.

Burda dikkat edilmesi gereken birkaç husus ;

Naylonun aceleyle değil, yavaş yavaş bir yere takılmadığından emin olarak çekme işi çok önemlidir.

Yerde ustalara naylonun ucunu veren arkadaş, naylonu alttan havalandırması gerekmektedir. Hafif rüzgar varmış gibi naylon havalanırsa, daha rahat ve hafif bir çekme işlemi gerçekleşir.

Diğer uçta bekleyen ustaların elllerindeki naylonları alıp, ustaların yere inmelerine müsade etmek için 2 eleman naylonun çekileceği köşelerde , ustaların getirdikleri naylonları alır ve geriye kalan kısmı toprağa doğru çekerek naylon örtülür.

Dikkat edilmesi gereken diğer bi nokta.  naylonun  ölçüsünün tam ortasında bulunan  kat izi  seranın en üstünde dik olarak giden mahya borusunun üstüne gelmesidir.

Yani  naylonun sağ ve sol tarafı ortalamış bir şekilde sabitlenmesidir.

Sera yaylarından aşağıya inen ustalar, 4 köşeden naylonu  toprak örtme işlemi bitene kadar tutmaları gerekmektedir.

Ani bir rügarda , sera örtümüz komşumuzun bahçesinde ne arıyor?  diye bir muhabbetle karşılaşmamak için toprak örtme işlemi bitene kadar sera naylonu bırakılmamalı.

Kırışıklık ve kat izleri olduğunda  hangi tarafa (baş-son) yakın ise o taraftan toplu bir şekilde aynı anda, çok fazla asılmadan naylon çekilmelidir.

Naylon örtülerin kullanım şartlarında yazan "lütfen fazla gerdirmeyiniz"  maddesini dikkate alınız.

Davul gibi gerili naylonlar, göze hoş gözükmektedir, fakat naylonun yırtılmalara karşı riskini arttırmaktadır.

Seranın naylonunu sağlam yapan aşama toprak aşamasıdır. Seranın 2 yanında bulunan kanallara gömdüğünüz sera örtüsünün üzerine , yağmurda, rüzgarda aşınmayacak kadar (40-50 cm) toprak atmanızı tavsiye ederiz.

Toprak atma işlemi bittikten sonra sera klipsleri ile  uygun olan yerlerden sera naylonu sera demirine sabitlenmeli. Şerit klips kullanılacak seralarda klips güneşte bekletilerek yumuşaması sağlanmalı, plastik çekiç ile sera klipsi dönülmelidir.

Daha fazla bilgi için lütfen bizi rahatsız ediniz: 

bilgi@avludan.com
www.avludan.com
sera & bahçe marketi







Hiç yorum yok: